Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Pánikroham, pánikbetegség? Így segíthet a pszichológus

Kispál Mónika Módosítva: 2024.02.21 12:37

A pánikrohamok, a pánikbetegség egyre több embert érintenek, sokan tapasztalják meg a félelmetes, letaglózó érzéseket időről időre. Kispál Mónika, a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus arról beszélt, pontosan milyen kritériumok alapján dönthetjük el, valóban pánikbetegek vagyunk-e, és hogyan segíthet az állapoton a kognitív viselkedésterápia.

Mit is jelent a pánikroham?

A pánikroham egy hirtelen kezdődő, intenzív félelem erős testi tünetekkel, mint például a szapora pulzus, nehézlégzés és katasztrofizáló gondolatok, leginkább azzal kapcsolatosan, hogy az érintett elveszti a kontrollt vagy meg fog halni. Ez nagyon ijesztő helyzet, ami azonban valójában nem veszélyes, viszont egyre többeket érint. Felmérések szerint 100 emberből 1-3 személy él pánikbetegséggel és ennél többen tapasztalják meg legalább egyszer a pánikrohamot.
A pánikroham egy váratlanul érkező intenzív epizód, ami néhány percig tart és max. 20-30 perc alatt szűnik meg.  Az alábbi tünetekkel jár:

 • A pánikbetegség kezelésében segít a pszichológus.erős szívdobogás,
 • intenzív félelem vagy diszkomfort érzés,
 • nehézlégzés, légszomj,
 • gombócérzés a torokban,
 • izzadás,
 • remegés,
 • szájszárazság,
 • zsibbadás, bizonytalan testi érzések,
 • hányinger, hányás,
 • mellkasi fájdalom, diszkomfort,
 • zavarodottság,
 • félelem attól, hogy elveszítjük a kontrollt, a józan eszünket, annak az érzése, hogy elszakadtunk a valóságtól,
 • halálfélelem.

Természetesen nem mindenkinél jelenik meg minden egyes tünet, de ha legalább 4 jelentkezik, akkor már pánikrohamról lehet beszélni.

A diagnózis felállítása szakember feladata

Nagyon fontos, hogy ne diagnosztizáljuk magunkat. Ha tapasztaljuk a tüneteket, próbáljunk minél előbb segítséget kérni. Nehéz megtenni az első lépést. Bátorság kell hozzá és a felismerés, hiszen sokszor nem is tudjuk, hogy épp egy pánikot éltünk át. A félelem megsokszorozódhat, mert nem értjük, hogy mi történik/történt velünk. Pánikbetegségről csak hozzáértő szakember adhat diagnózist.
Amikor több roham után felmerül valakiben a pánikbetegség gyanúja, és orvoshoz – akár háziorvoshoz - fordul, első sorban ki kell zárni a szervi okokat, hiszen aki először tapasztalja a rohamot, azt gondolhatja, szívinfarktusa vagy legalábbis kardiológiai eredetű rosszulléte van. Ezért legalább olyan vizsgálatokat el kell végezni, mint a vérnyomásmérés, a laborvizsgálatok, a vércukorszint ellenőrzése, a pajzsmirigy működésének vizsgálata és az EKG. Ha kiderül, hogy nincs fizikai ok a háttérben, pszichiáterhez érdemes fordulni, aki felállíthatja a diagnózist. A szakember olyan kérdések alapján dönti el, valóban pánikbetegségről van-e szó, mint például, hogy kimenekült-e már helyzetekből attól tartva, hogy pánikrohama lesz, elkerül-e olyan szituációkat, amikor nagyobb az esélye annak, hogy rohama lesz, szorong-e attól, hogy bármikor pánikrohama lehet, alkalmaz-e valamilyen „segédeszközt”, például gyógyszert, alkoholt, hogy elkerülje a rohamot.
A szakember a kiváltó okoknak is igyekszik utánajárni, ami nem is olyan egyszerű, ugyanis sohasem csak egyetlen ok áll a háttérben. Olyan tényezőket kell figyelembe venni, mint

 • erősen stresszes élethelyzet,
 • szorongásra való hajlam,
 • erős biológiai stresszválasz,
 • tanult viselkedésformák, például katasztrofizálásra való hajlam,
 • gyakori negatív gondolatok, 
 • egyéb pszichológiai problémák, például poszt-traumatikus stressz szindróma (PTSD), obszesszív kompulzív zavar (OCD), depresszió.

Hogyan segíthet a pánikbetegségen a viselkedésterápia?

Gyógyszer és pszichológus is segíthet a pánikbetegségen.- Ha valaki pánikbetegség diagnózisával fordul hozzánk, több eszköz áll rendelkezésünkre a segítséghez, amelyek közül különösen hasznos lehet a kognitív viselkedésterápia és a különböző relaxációs technikák a szorongás enyhítésére – ismerteti Kispál Mónika, a Neurológiai Központ pszichológusa, szexuálpszichológus. – A kognitív viselkedésterápia e tekintetben egyfajta tűzoltás: amíg ég a tűz, nem az a fontos, mi okozta, hanem az, hogy hogyan olthatjuk el. Az ülések során megtanuljuk felismerni a negatív gondolatokat, érzéseket, mert ezek fontos szerepet játszanak a pánikroham kialakulásában. Több ponton is be lehet avatkozni ebben a téves működésben: korrigálni lehet azt a téves értelmezést, amit a testi érzések keltenek a kliensben, ki lehet kapcsolni azt a folyamatos készenlétet, amivel a kliens a „veszélyes” testi érzeteit monitorozza, és lehet változtatni az elkerülő-biztonságkereső viselkedésen is. 

A viselkedésterápia egy célmeghatározással kezdődik a pszichológus és a kliens közt, és olyan érzékeny témákkal foglalkozhat, mint a szorongást okozó gondolatok feltárása, a testi érzetek beazonosítása, bizonyos téves meggyőződések felismerése, a szorongás természetének megértése, elemzése és a megtanult új viselkedési formák gyakorlása. A viselkedésterápia mellé a szorongás oldására alkalmas relaxációs technikák és szükség esetén pszichiáter által rendelt gyógyszerek is csatlakozhatnak és ezek együttesen eredményezhetik azt a stabil képességet, amellyel ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani a korábban kontrollálhatatlan érzéseinket, értelmezéseket.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Kispál Mónika

 • Szakterületek:
  • Pszichológus, szexuálpszichológus
 • Specialitások:
  • stresszkezelés
  • betegségekkel kapcsolatos megélések támogatása
  • pánik, szorongás kezelése
  • magánéleti változás pszichés támogatása
  • párkapcsolati problémák kezelése

  Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megértő

A pszichológus munkatársuk személyével és (meg)értő figyelmével voltam a leginkább megelégedve. Ezúton is hálás köszönetem Kispál Mónikának!

További vélemények

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK