Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Minden Alzheimer demencia, de ez fordítva nem igaz

Dr. Prinz Géza Módosítva: 2024.01.02 09:01

Alzheimer és/vagy demencia? Sokak elképzeléseiben egybemosódnak ezek a fogalmak, és nem véletlenül. Az Alzheimer-kór ugyanis a demencia leggyakoribb formája.  Milyen más formák léteznek még? Kezelhető-e az elbutulás? Neurológiai vagy pszichiátriai vizsgálat szükséges? A kérdésekre dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus válaszolt.

A demencia nem más, mint szellemi hanyatlás

A demencia magyarul szellemi hanyatlást jelent, aminek sok oka lehet, ezek közül a leggyakoribb az Alzheimer-kór. Ez a betegség amennyire gyakori, szerencsére annyira lassan halad előre, évtizedekig tarthat, míg súlyossá válik, sokáig az agy részfunkciói többé-kevésbé megtartottak.
A demencia folyamata lassítható.- A demencia másik leggyakoribb oka a vérkeringési eredetű idegsejt pusztulás, amely ugyanakkor átfedést mutathat az Alzheimer kórral is. Ha ugyanis a vérkeringéssel baj van, az rontja az Alzheimer állapotát, illetve a mikrocirkulációban (az agy kisereinek vérkeringésében) lévő zavar szintén befolyásolja az Alzheimer romlását. A vérkeringési zavarok leggyakoribb formája a mikrovaszkuláris károsodás – ez a kifejezés szokott szerepelni az MR leleteken. Ezek a kis mértékű károsodások már 30-40 éves kortól szaporodni szoktak, és általában egy más ok miatt elvégzett MR vizsgálat során derülnek ki. Ennek hátterében elsősorban a fehérállományi kis arteriolák körülírt elzáródása áll. Ilyenkor a nyaki főverőerek érfalát vizsgáljuk Doppler ultrahang vizsgálattal, mert a teória az, hogy vagy a szívbillentyűben vagy az érfalban szakadnak le olyan mikroembólusok, rögöcskék, amik elzárják a kis agyi ereket – ismerteti Prinz doktor. - Viszonylag feltűnőbb eltérés látható az agyi képalkotó eljárásokon a nagy ér elzáródások, az agyi infarktusok esetén, amelyeket a stroke gyűjtőfogalommal szokás nevezni. 

Sokat lehet tenni a megelőzésért

Az agyi érelzáródások legfőbb hajlamosító tényezője a magas várnyomás, tehát ha valaki a szellemi hanyatlását akarja megelőzni, elsősorban figyeljen a vérnyomására. Amire még érdemes figyelni, az a cukorháztartás, ugyanis a cukorbetegség hajlamosít a kiserek betegségére mindenütt a szervezetben, így az agyban is. Az optimálisan beállított vércukorszint és a megfelelő étrend szintén megelőzése lehet tehát a szellemi hanyatlásnak.
További jelentős szempont a dementálódás folyamatában az érzékszervek állapota. Nagyon fontos, hogy a látás, a hallás jól működjön, már csak a szellemi frissesség megőrzése miatt is. Közimert, hogy a nagyothalló emberek hajlamosak visszahúzódni a szellemi kihívásoktól és a beszűkült életvitel nem tesz jót a szellemi épségnek. Ugyanez vonatkozik a látásra, a megfelelő korrekciók, az esetleges szürkehályog műtét stb. mind hozzájárulnak az agyunk működéséhez.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A demencia kivizsgálása után többféle kezelés lehetséges.A demencia kivizsgálásához hozzátartozik a laborvizsgálat – nem csak a vércukorszint, hanem a pajzsmirigy működés ellenőrzése miatt is. A súlyosan alulműködő pajzsmirigy ugyanis rontja az agyi anyagcserét. Ugyanígy a súlyos vérszegénység sem tesz jót az agyműködésnek, hiszen a vörösvértestek nem tudnak elég oxigént szállítani az agykéreghez.
Az agyi elektromos vizsgálat pedig azért fontos a demencia kivizsgálásánál, mert van egy ritka, de gyors progressziójú formája az agyi-szellemi működési zavarnak, idegsejtelhalásnak, méghozzá a lassú vírusfertőzéshez tartozó Jacob-Creutzfeld kór, ami a kergemarhakór idején vált ismertté. Ennek a lassú vírusfertőzésnek nagyon jellegzetes EEG eltérése van, azon kevés betegség közé tartozik, amit kizárólag EEG-ből meg lehet állapítani.
- Sokszor látunk olyan EEG eltérést is, ami epilepsziás jellegű, de anélkül, hogy valakinek ún. nagyrohama lenne. Ilyenkor a páciens úgy érzi, mintha csak kihagyna egy pillanatra az agya. Ez az állapot is jól befolyásolható gyógyszerekkel – mondja a szakorvos. - A továbbiakban hasznos lehet a neuropszochológiai vizsgálat, amely az agy részfunkcióit méri fel, amelyek nem biztos, hogy egyformán károsodottak. A sérült funkciók pedig gyakorlással fejleszthetők, a szakember által előírt gyakorlatok segítenek az esetleges funkciójavításban.

A szellemi hanyatlás nehezen különíthető el a depressziótól

A demencia és a depresszió nagyon könnyen szövődhet egymással. A depressziós idősek, akik gyakran egyedül maradtak, sok negatív élmény éri őket, sokszor beszűkült életvitelt folytatnak, amelyhez sokszor társul egy rosszabb agyi működés. Érdemes tehát mindkettőt felmérni.
- Bennem az él, hogy egy agya van az embernek, a szakmák szétválasztása tehát e tekintetben elég „mesterséges dolog”. Mindazonáltal, ha a depresszió és a demencia együttes jelenlétére gyanakszunk, szerencsésebb, ha a kivizsgálás első lépése neurológus által történik. Egy alapos neurológiai vizsgálat, kikérdezés során a depresszió képe is felmerülhet, ami pedig már pszichiátriai feladat, de a két szakterület nem választható el élesen – foglalja össze Prinz doktor.

Milyen tünettel érdemes orvoshoz fordulni?

Jellemzően a hatvanas életévekben mutatkoznak az első, enyhe tünetek, amelyek nem feltétlenül arra vonatkoznak, hogy elfelejtünk néhány nevet, nem jut eszünkbe egy adat, kifejezés. Akkor mégis mi számít már gyanús tünetnek?
- Attól függ, ki mennyire aggodalmas. Ameddig az adott személy csak saját maga érzi úgy, hogy „demetálódik”, addig nincs nagy probléma, amikor már a környezet is észreveszi, akkor mindenképpen érdemes neurológiai vizsgálaton részt venni – hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a Neurológiai Központ neurológusa, pszichiáter, infektológus. - Az Alzheimer diagnózis valójában egy szövettani diagnózis kellene, hogy legyen. Próbálkoznak vérből és agyvízből is igazolni specifikus jellegzetességeket, de valójában precízen csak agybiopsziával lehetne igazolni a betegséget, hiszen a neuronokban képződnek olyan elváltozások, amelyek előbb-utóbb az idegsejtek elhalásához vezetnek. Ez Amerikában elfogadottabb módszer, Magyarországon ritka, itthon inkább kizárásos alapon állítható fel az Alzheimer diagnózisa. Összefoglalva tehát elmondható, hogy a szellemi hanyatlás kivizsgálásának azért van értelme, mert vannak olyan formák, amelyek gyógyszeresen befolyásolhatók. Az Alzheimer enyhébb, középsúlyos formáira van gyógyszer, amely ugyan nem gyógyít, de lassítja a folyamatot, és ezzel értékes, jó minőségű életéveket lehet nyerni.

Forrás: Neurológiai Központ (www.neurologiaikozpont.hu)

Téma szakértője

 • Dr. Prinz Géza

 • Szakterületek:
  • neurológus, pszichiáter, infektológus
 • Specialitások:

   

  • epilepszia
  • demencia, Alzheimer kór
  • idegzsába (neuralgia)
  • gerincből kiinduló fájdalmak
  • agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  *A Neurológiai Központban Dr. Prinz Géza kizárólag neurológiai ellátást végez!

   

  Rendelés típusa: 

  • Személyes, rendelői vizit

   

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Feleségemnek pár hónapja igen súlyos tünetei vannak. Álmatlansággal kezdődött. Hétről hétre egyre rosszabbul van. Egész testében remeg(belülről), testszerte izomrángás, tűszúrás -szerű érzés, hirtelen vagy hangos zajra pánik, úgy érzi satuba van fogva az agya és lángol. Lefogyott nagyon és egyre kevésbé önmaga. Memóriazavar is fennáll. Megőrjíti az állandó lüktetés és remegés az agyában. Nem tudom milyen irányba induljunk el. Lehet neurológiai oka? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Palczer Viktor

Dr. Prinz Géza
Dr. Prinz Géza neurológus
Tisztelt Palczer Viktor!
Felesége panaszai, tünetei hátterében a központi idegrendszer szervi betegsége is állhat, így neurológiai vizsgálata indokolt.

Üdv: dr. Prinz Géza

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Türelmes, kedves

Nagyon kedves volt velem indenki a rendelőben, emiért nagyon hállás vagyok és külön köszönöm dr. Prinz Géza alaposságát, türelmét és kedvességét! 

További vélemények

Hírek

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A memóriavesztés okai az Alzheimer-kóron kívül

A romló memóriáról, a súlyos kognitív leépülésről szinte mindenkinek a demencia, és annak leggyakoribb típusa, az Alzheimer-kór jut eszébe, holott ezen kívül is vannak okok, amelyek átmeneti vagy végleges memóriavesztéshez vezethetnek. Ezekről készített összegzést dr. Gács ...
A demencia és a stroke közös tőről fakad?

A demencia és a stroke közös tőről fakad?

Al Capona, Semmelweis Ignác, Ady Endre és Nietzsche – ki gondolná, hogy e híres személyek közt a kapocs éppen a demencia? A demencia az az elbutulásnak is nevezett  a tünetcsoport, amelyet számos ok válthat ki, és az elmúlt évszázadok folyamán változott a tényleges oka, a leggyakoribb oka, illetve a ...
Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

Nem vált be a migrénre rendelt gyógyszer? A Botox segíthet!

A migrén egy nagyon nehezen kibírható fejfájástípus, amely a páciens egész életére rányomhatja a bélyegét. Ezért aztán nagy csalódást jelenthet, ha a rendelt gyógyszerek nem úgy hatnak, ahogyan az remélhető volt, esetleg a mellékhatásaik miatt nem komfortos szedni azokat. Dr. Simon ...

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK